matematykaszkolna.pl
Funkcje wymierne FlashCB:
  −4x − 6  
Zbadaj liczbę rozwiązań równania |

| = m ze względu na wartość parametru m
  x + 1  
(m∊R). Nie mam zielonego pojęcia, jak się za to zabrać, próbowałem kilkukrotnie, ale nic z tegoemotka Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i porady emotka
3 mar 15:11
FlashCB: Błagam, pomocy Zupełnie nie wiem, co z tym przykładem zrobić...
3 mar 15:27
yeti:
 −2 
Ja bym zrobil tak |

−4|=m
 x+1 
Teraz rysujesz to co pod wartoscia bezwzgledna otrzymasz pewne odbicie i potem na podstawie rysunku odczytujesz ilosc rozwiazan
3 mar 15:36
yeti: oczywiscie −1 nie mozesz podstawic za x z wiadomych wzgledow
3 mar 15:37
FlashCB:
  −4x − 6   − 2  
Hmm, a skąd z postaci: |

| wzięło się |

−4| ?
  x + 1   x + 1  
3 mar 15:41
yeti: spraowadz liczbe −4 do wspolnego mianownika
3 mar 15:42
FlashCB: Mhm, dobra, stąd odczytuje przesunięcie [−1,−4], narysowałem wykres, lecz w jaki sposób można wyznaczyć liczbę rozwiązań ze względu na parametr m?
3 mar 15:51
Dominik: przecinaj to wykres funkcji ktora narysowales prosta y = m. odpowiednio zapisuj dla jakiego m masz ile punktow przeciec.
3 mar 15:59
yeti: rysunekpopatrz masz wykres jakis tam losowy Ten czerwony ta zielona prosta to wlasnie jest ten parametr m ( bo zauwaz ze m to przeciez wynik twojej funkcji bo ona rowna jest m zatem przesuwaz sobie w wyobrazni ten parametr m po osi Y czyli od − do + i otrzymasz takie wyniki ze np od −do 0 nie ma przeciez z wykresem zatem brak rozwiazan pozniej obczajasz skad do kad ma 4 przeciecia czyli 4 rozwiazania itd az oblecisz calą os Y
3 mar 16:04
pigor: ... , najlepiej zrobić to przy pomocy wykresu funkcji lewej strony danego równania :
 −4x−6 −2(2x+3) 
y= |

| i x+1≠0 ⇔ y= |

| i x≠−1, gdzie
  x+1  x+1 
 2x+3 2x+2+1 2(x+1)+1 1 
f(x)= 2*

= 2*

2*

= 2(2+

) , czyli
  x+1 x+1 x+1 x+1 
 2 
f(x)= 4+

− funkcja homograficzna , której wykres łatwo powstaje z hiperboli
 x+1 
 2 
y=

przez przesuniecie o wektor [−1,4] (o 1 w lewo i o 4 w górę), czyli punkt
 x 
(−1,4), to punkt przecięcia się asymptot x=−1 i y=4 ; dalej ponieważ f(x)=0 ⇔ 2x+3=0 ⇔ x= −1,5 , to część hiperboli w przedziale <−1,5; −1) odbijasz symetrycznie względem osi OX i otrzymujesz wykres lewej strony twojego równania, z którego odczytujesz "przesuwając" prostą y=m równoległą do osi OX od dołu w górę liczbę punktów przecięcia się tej prostej z otrzymanym wykresem, czyli szukaną liczbę rozwiązań w zależności od m np. g(m) danego równania i tak : { 0 rozwiązań, gdy m< 0m∊(−;0) , g(m)= { 1 rozwiązanie, gdy m=0 lub m=4m∊{0,4} , { 2 rozwiązania, gdy 0< m<4 lub 4< mm∊(0;4)U(4;+) i to tyle . ... emotka
3 mar 16:11
FlashCB: Chwilka, analizuje Twoje rozwiązanie @pigor i czy na początku, gdy wyciągasz 2 przed ułamek, to nie powinno być −2? I wtedy wektor q będzie −4, czyli asymptota będzie 4 w dół emotka i wtedy odbijam część hiperboli z przedziału (−, −1,5> oraz hiperbolę z przedziału (−1, +), bo jest pod osią OX, a fragment <−1,5 , −1) mam juz nad osia emotka Ale dzięki temu wyjaśnieniu zrozumiałem całą istotę robienia tego typu zadań Prze ogromne dzięki dla wszystkich, którzy próbowali mi to wyjaśnić, dzięki emotka
3 mar 16:32
pigor: ... , nie bo |−2|= 2
3 mar 16:43
Aga1.: rysunekDla m=4 , brak rozwiązań, czy źle widzę?
3 mar 16:45
FlashCB: Dla m=4 jest jedno rozwiązanie − to w przedziale <−1,5, −1) emotka
3 mar 17:05
yeti: jeszcze to meczysz emotka
3 mar 17:07
pigor: ,,, tak, także dla m=4 jest jedno rozwiązanie, mimo, że y=4 jest asymptotą poziomą w x → ± . emotka
3 mar 17:12