Funkcje wymierne
FlashCB: | | −4x − 6 | |
Zbadaj liczbę rozwiązań równania | |
| | = m ze względu na wartość parametru m |
| | x + 1 | |
(m∊R). Nie mam zielonego pojęcia, jak się za to zabrać, próbowałem kilkukrotnie, ale nic z
tego

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i porady
3 mar 15:11
FlashCB: Błagam, pomocy

Zupełnie nie wiem, co z tym przykładem zrobić...
3 mar 15:27
yeti: | | −2 | |
Ja bym zrobil tak | |
| −4|=m |
| | x+1 | |
Teraz rysujesz to co pod wartoscia bezwzgledna otrzymasz pewne odbicie i potem na podstawie
rysunku odczytujesz ilosc rozwiazan
3 mar 15:36
yeti: oczywiscie −1 nie mozesz podstawic za x z wiadomych wzgledow
3 mar 15:37
FlashCB: | | −4x − 6 | | − 2 | |
Hmm, a skąd z postaci: | |
| | wzięło się | |
| −4| ? |
| | x + 1 | | x + 1 | |
3 mar 15:41
yeti: spraowadz liczbe −4 do wspolnego mianownika
3 mar 15:42
FlashCB: Mhm, dobra, stąd odczytuje przesunięcie [−1,−4], narysowałem wykres, lecz w jaki sposób można
wyznaczyć liczbę rozwiązań ze względu na parametr m?
3 mar 15:51
Dominik: przecinaj to wykres funkcji ktora narysowales prosta y = m. odpowiednio zapisuj dla jakiego m
masz ile punktow przeciec.
3 mar 15:59
yeti:

popatrz masz wykres jakis tam losowy Ten czerwony ta zielona prosta to wlasnie jest ten
parametr m ( bo zauwaz ze m to przeciez wynik twojej funkcji bo ona rowna jest m zatem
przesuwaz sobie w wyobrazni ten parametr m po osi Y czyli od −
∞ do +
∞ i otrzymasz takie
wyniki ze np od −
∞do 0 nie ma przeciez z wykresem zatem brak rozwiazan pozniej obczajasz skad
do kad ma 4 przeciecia czyli 4 rozwiazania itd az oblecisz calą os Y
3 mar 16:04
pigor: ... , najlepiej zrobić to przy pomocy wykresu funkcji lewej strony danego równania :
| | −4x−6 | | −2(2x+3) | |
y= | |
| | i x+1≠0 ⇔ y= | |
| | i x≠−1, gdzie |
| | x+1 | | x+1 | |
| | 2x+3 | | 2x+2+1 | | 2(x+1)+1 | | 1 | |
f(x)= 2* |
| = 2* |
| 2* |
| = 2(2+ |
| ) , czyli |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | 2 | |
f(x)= 4+ |
| − funkcja homograficzna , której wykres łatwo powstaje z hiperboli |
| | x+1 | |
| | 2 | |
y= |
| przez przesuniecie o wektor [−1,4] (o 1 w lewo i o 4 w górę), czyli punkt |
| | x | |
(−1,4),
to punkt przecięcia się asymptot x=−1 i y=4 ; dalej ponieważ
f(x)=0 ⇔ 2x+3=0 ⇔ x= −1,5 , to część hiperboli w przedziale <−1,5; −1) odbijasz
symetrycznie względem osi OX i otrzymujesz wykres lewej strony twojego równania,
z którego odczytujesz "przesuwając" prostą y=m równoległą do osi OX od dołu w
górę liczbę punktów przecięcia się tej prostej z otrzymanym wykresem, czyli
szukaną liczbę rozwiązań w zależności od m np.
g(m) danego równania i tak :
{
0 rozwiązań, gdy
m< 0 ⇔
m∊(−∞;0) ,
g(m)= {
1 rozwiązanie, gdy
m=0 lub m=4 ⇔
m∊{0,4} ,
{
2 rozwiązania, gdy
0< m<4 lub 4< m ⇔
m∊(0;4)U(4;+∞)
i to tyle . ...
3 mar 16:11
FlashCB: Chwilka, analizuje Twoje rozwiązanie @pigor i czy na początku, gdy wyciągasz 2 przed ułamek, to
nie powinno być −2? I wtedy wektor q będzie −4, czyli asymptota będzie 4 w dół

i wtedy
odbijam część hiperboli z przedziału (−
∞, −1,5> oraz hiperbolę z przedziału (−1, +
∞), bo jest
pod osią OX, a fragment <−1,5 , −1) mam juz nad osia

Ale dzięki temu wyjaśnieniu
zrozumiałem całą istotę robienia tego typu zadań

Prze ogromne dzięki dla wszystkich, którzy
próbowali mi to wyjaśnić, dzięki
3 mar 16:32
pigor: ... , nie bo |−2|= 2
3 mar 16:43
Aga1.:

Dla m=4 , brak rozwiązań, czy źle widzę?
3 mar 16:45
FlashCB: Dla m=4 jest jedno rozwiązanie − to w przedziale <−1,5, −1)
3 mar 17:05
yeti: jeszcze to meczysz
3 mar 17:07
pigor: ,,, tak, także dla m=4 jest jedno rozwiązanie,
mimo, że y=4 jest asymptotą poziomą w x → ±
∞ .
3 mar 17:12