wielościany, przekątna sześcianu, pole
Kamilek: zad 1 Objętość szescianu jest rowna 64 cm3. oblicz dlugosc przekatnej szescianu.
zad 2. Podstawa graniastoslupa prostego jest trojkat prostokatny ktorego przyprostokatne maja
dlugosci 7cm i 5cm. Wysokosc graniastoslupa jest rowna 12 cm. Oblicz pole powierzchni bocznej.
zad 3. Pole powierzchni bocznej graniaegostosłupa szesciokatnego prawidlowego jest rowne 288
cm2. oblicz pole powierzchni calkowitej tego graniastoslupa h=12cm.
3 mar 14:44
Mati_gg9225535: 1. V = a3
p = a√3
3 mar 14:46
Mati_gg9225535:
2. a =7, b=5, c = ? H=12
c2 = a2 + b2
Pb = a*H + b*H + c*H = H (a+b+c)
3 mar 14:53
Mati_gg9225535:
3.
6*aH = 288
H=12
a = ?
| | a2√3 | |
Pc = 2 * 6* |
| + 288 = ? |
| | 4 | |
3 mar 14:56