Całeczka - ktos zna rozwiazanie ?
master2x1: ∫ xln(x2) nie mam pomyslu na ta calke.
Czy moglby ktos pomoc ?
17 sie 19:49
Bogdan:
ln(x2) = 2lnx
∫2xlnxdx =
Zastosuj całkowanie przez części przyjmując u = lnx
17 sie 19:56
Basia:
przez części
| | 1 | | 2 | |
f(x) = ln(x2) f'(x)= |
| *2x = |
| |
| | x2 | | x | |
g'(x)=x g(x) =
12x
2 =
x22
I =
12x
2*ln(x
2) − ∫
2x*
x22 dx =
12x
2*ln(x
2) − ∫x dx =
12x
2*ln(x
2) −
12x
2 + C
17 sie 20:00
master2x1: a czy mógłbyś rozpisać cale rozwiązanie ?
17 sie 20:04
master2x1: Hyh bardzo dziekuje za pomoc
17 sie 20:10
Basia:
Tak jak napisał Bogdan będzie jeszcze prościej
I=∫2x*lnx dx
f(x) = lnx f'(x) = 1x
g'(x) = 2x g(x) = x2
I = x2*lnx − ∫x dx = x2*lnx − 12x2 + C
17 sie 20:14
Bogdan:
17 sie 20:19
b.: a mi się narzuca podstawienie: y=x
2; dy = 2xdx, więc nasza całka to
| | ln y | | 1 | |
ale i tak teraz trzeba przez części (u'=1, u=y; v= |
| , v'= |
| ) |
| | 2 | | 2y | |
czyli prościej nie jest, ale to dość ogólny sposób: jak mamy coś bardziej skomplikowanego jako
argument funkcji ln (cos, sin, exp) −− w tym przypadku jest to x
2 −− to podstawiamy to coś
(tu y=x
2). Nie zawsze działa, ale dość często.
17 sie 22:45