matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
citizen:
Kąt α jest kątem ostrym. Oblicz wartość wyrażenia cos(180 − α) * sin(90+α) +1 .
3 mar 14:41
yeti:
cos(180−α)=−cosα sin(90+α)=cosα −cosα*cosα+1=−cos
2
α+1=1−cos
2
α=Sin
2
α
3 mar 14:46