równanie
tn: rozwiąż:
1) sinx = cosx
2) sinx = −cosx
3 mar 14:41
yeti: 1)sinx=cosx
rysujesz wykres cos x i sin x miejsca przeciecia sa rozwiazaniem

2)sinx=−cosx
podobnie odczytasz z rysunku zastanow sie tylko jak narysowac −cosx
3 mar 14:54
Dominik: 1) sinx = cosx cosx ≠ 0
tgx = 1
2) sinx = −cosx cosx ≠ 0
tgx = −1
3 mar 14:55
pigor: ..., ponieważ sinx, cosx nie mogą być jednocześnie równe zero
(patrz np.jedynka trygonometryczna), to np. :
1)
sinx= cosx : cosx ⇒ tgx=1 ⇔ x=
π4+kπ , k∊C ;
2)
sinx= −cosx / : cosx ⇒ tgx= −1 ⇔ x= −
π4+kπ , k∊C ...
3 mar 14:58