geometria analityczna
mm: Dane są punkty A=(−1;0) i B=(1;0). Znajdz rownanie zbioru wszystkich punktow P takich, że
|AP|=2|BP|. Prosiłabym o sprawdzenie, czy dobrze zrobiłam

P(x
p ; y
p)
|AP|=2|BP|
√ (xp+1)2 + yp2 = 2 *
√ (xp−1)2 + yp2
i na końcu wyszło mi coś takiego:
| | 10 | | 5 | |
yp2 = −xp2 + |
| xp+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
3 mar 14:15
Basia:
a skąd te ułamki ?
(x+1)2 + y2 = 2(x−1)2 + 2y2
x2+2x+1 − 2(x2−2x+1) = y2
−x2 + 6x −1 = y2
x2−6x+1 + y2 = 0
(x−3)2 − 9+1 + y2 = 0
(x−3)2+y2 = 8
wiesz co to jest ?
3 mar 14:30
mm: czyli nie musiałam podnosić obustronnie do kwadratu? wychodzi równanie okręgu
3 mar 14:34