Podaj wszystkie liczby całkowite
Majka : Podaj wszystkie liczby całkowite, dla których zachodzi nierówność :
a) x2 ≤ 16
b) 16 + x2 > 8x
Wytłumaczy mi ktoś jak to obliczyć ?
3 mar 14:08
Kejt: choćby tak:
x2−16=0
(x+4)(x−4)=0
x=4 v x=−4
i do tego rysunek...zaraz wrzucę..
3 mar 14:11
krystek: x2−42≤0 ⇔(x+4)(x−4)≤0 naszkicuj wykres i podaj odpowiedź
3 mar 14:11
Kejt:

i teraz sprawdzasz kiedy funkcja ≤0
czyli patrzysz na część funkcji pod osią OX:
x∊<−4;4>
i przedziały domknięte, bo może być równa zero.
3 mar 14:15
krystek: Kejt tylko całkowite ma wybrać.
3 mar 14:16
Kejt: w przykładzie drugim policz miejsca zerowe z delty, podaj pierwiastki i zrób rysunek(nie jakiś
super dokładny, tylko poglądowy, jak mój) na nim zaznaczasz miejsca zerowe i odczytujesz
rozwiązanie.
jakby co to pytaj
3 mar 14:16
Kejt: no to sobie wybierze..ma przedział.
3 mar 14:17
Majka :

Mogę to tak narysować ?
3 mar 14:23
Kejt: jasne, że tak

teraz wypisz liczby całkowite.
3 mar 14:25
Majka : −4, −3, −2, −1, 0, 1, 2, 3, 4

Dzięki wielkie
3 mar 14:27
Kejt: nie ma sprawy

jak wstawisz tutaj rozwiązanie tego drugiego...to mogę sprawdzić
3 mar 14:28
Majka :

16 + x
2 − 8x ≤ 0
x
2 − 8x +16 = 0
Δ= 64−64 = 0
x
0 = 4
czyli, x e 4
3 mar 14:33
Kejt: dlaczego zmieniłaś znak nierówności?
3 mar 14:35
Majka : Haha, w sumie nie wiem, czyli ciągle muszę, że ≤ ?
3 mar 14:37
Kejt: podałaś w zadaniu, że jest >0 a tu nagle zmieniasz na ≤0 czyli liczysz coś zupełnie odwrotnego.
nie chodzi mi o zamianę tego później na znak równości, kiedy liczysz sobie miejsca zerowe..to
jest ok.
3 mar 14:38
Majka : A no faktycznie, w treści miało być 16 + x
2 ≤ 8x , pomyliłam..
3 mar 14:41
Kejt: a..okej.
to jest dobrze..
3 mar 14:43