pomocy
natalia: wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = sin4x +cos4x i oblicz dla których arg ta funkcja
przyjmuje wartośc 1
3 mar 14:07
Kejt:
sin4x+cos4x=1
(sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x=1
1−2sin2xcos2x=1
2sin2xcos2x=0
dokończ.
3 mar 14:24
ICSP: a zbiór wartości ?
3 mar 14:42
natalia: właśnie, jak wyznaczyć Zbiór wartości?
3 mar 15:27
Cusack: | | 1 | |
sin4x+cos4x=(sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x=1−2(sinxcosx)2=1−2( |
| *2sinxcosx)2= |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= 1−2( |
| *sin2x)2=1−2( |
| *sin2(2x))=1− |
| sin2(2x) |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
a stąd już widać zbiór wartości
3 mar 15:44
dd: Mi wychodzi: 1−2sin2x(1−sin2x) i nie wim co dalej. Ktoś pomoże?
19 lis 22:17
ICSP: 1 − sin
2x = cos
2x
| | (sin2x)2 | |
1 − 2sin2x*cos2x = 1 − |
| |
| | 2 | |
19 lis 22:21
dd: kurczę, nic nie umiem....
dlaczego (sin2x)
2 jest podzielone przez 2?
19 lis 22:34
ICSP: bo (sin2x)
2 = 4sin
2xcos
2x
| | 4sin2xcos2x | | (sin2x)2 | |
zatem 2sin2xcos2x = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Przemnożyłem licznik i mianownik ułamka przez 2.
19 lis 22:37
dd: ach, no tak

dzieki wielkie.
19 lis 22:39