Trzy liczby ,których suma jest równa 39,są kolejnymi wyrazami ciągu geometryczne
mietek : Trzy liczby ,których suma jest równa 39,są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Jeżeli
pierwszą z nich zwiększymy trzykrotnie, drugą zwiększymy dwukrotnie,a trzecią pozostawimy bez
zmian, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Znajdź te liczby.
3 mar 13:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
a1+a2+a3 = a1(1+q+q2) = 39
3a1 + a3 = 2*(2a2) → a1(3 +q2) = a1(4q) → 3+q2 = 4a <−−− wyznaczasz 'q' i podstawiasz
do pierwszego równania
3 mar 13:54
mietek : a1 + a2 + a3 = 39 c.g
a1 + a1 q + a1 q2 = 39
3a1 , 2 a1 r , a1 3r
3 mar 13:55
mietek : 3a1 + a3 = 2*(2a2) z kąt to brać?
3a1 − pierwszy wyraz ciągu
3 mar 13:59
mietek : i dlaczego 2* (2a2)
3 mar 14:01