Wyznaczyć asymptoty wykresu funkcji
Katrina: Wyznaczyć asymptote wykresu funkcji
f(x)=x√x+1 pomóżcie ,
jak udowodnić że nie bedzie tutaj żadnej asymptoty ?
chyba,że się myle i istnieje
3 mar 13:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) dziedzina ... wyznacz
sprawdź czy jest asymptota pionowa
2) sprawdź granice na krańcach (czyli w +
∞) i pokaż że nie ma poziomej
| | f(x) | |
3) oblicz granice limx−>+∞ ( |
| ) i wykaż że ta granice jest rozbieżna ... czyli brak |
| | x | |
asymptoty ukosnej
3 mar 13:53
Katrina: wystarczy napisać limx→−1 x√x+1 = (−1)√−1+1 = −1*√0 =0
3 mar 14:00
Katrina: i D;x∊ <−1,∞)
3 mar 14:01