proszę o w miarę dokłady opis krok po kroku jak to zrobić
Magda: Liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x). Wyznacz pozostałe pierwiastki tego wielomianu,
jeśli:
W(x)= 4x3 + 5x2+ ax −2; r=− 1/4
3 mar 13:40
krystek: | | −1 | |
Oblicz W( |
| ) =0 i wyznaczysz a |
| | 4 | |
3 mar 13:49
Magda: no już właśnie to obliczyłam. I wyszło mi, że a= −2. Tylko nie wiem co dalej
3 mar 13:56
Krzysiek : Przy a=−2 r=−1/4 nie jest miejscem zerowym tego wielomianu . Policz dobrze aW(−1/4)=0 to
4*(−1/4)3+5*(−1/4)2+a*(−1/4)−2=0
4*(−1/64)+5*1/16−1/4a−2=0 policz teraz a
Nastepnie wyliczone a podstaw do wielomianu W(x) i podziel ten wielomian przez (x+1/4)
i dalej juz wiesz co robic .
3 mar 14:24
Krzysiek : MOze to byc niewyraznie zapisane ale to ma byc tak
| | −1 | | 1 | | 1 | |
4* |
| +5* |
| − |
| a−2=0 teraz policz a |
| | 64 | | 16 | | 4 | |
3 mar 14:27
Magda: dziękuję bardzo za pomoc

wyszło mi tak, jak miało wyjść
3 mar 14:34
Krzysiek : Na zdrowie
3 mar 15:14