Krzysiek : jest rzecza oczywista ze jesli masz w mianowniku pierwiastek 3 stopnia to nie mozesz
zastosowac wzoru na a
2−b
2= (a+b)(a−b) . bo jesli pomnozysz mianownik przez
√5 to i tad
dalej masz niweewymiernosc w mianowniku Dotad jasne . tak?
Wobec tego ICSP podal CI wzor i linka gdzie to wszystko ma zastosowanie .
| | 16 | |
Tutaj musisz zastosowac wzor na a3− b3= (a−b)(a2+ab+b2) teraz przyklad |
| |
| | 3√5−1 | |
Tutaj bedzie a=
3√5 a b=1 Popatrz teraz na prawa strone wzoru mamy juz (a−b) czyli
(
3√5−1) to czego nam brakuje do wzoru zeby skorzystac z a
3−b
2 brakuje nam (a
2+ab+b
2)
Wobec tego musisz pomnozyc licznik i mianownik swojego wyrazenia przez wlasnie to (a
2+ab+b
2)
i bedzie pamietasz z etutaj a=
3√5 a b=1 .
| 16 | | (3√5)2+3√5+1 | |
| * |
| nie bede tutaj tego rozwiazywal bo |
| 3√5−1 | | (3√5)2+3√5+1 | |
zrobisz to sobie sam ale zajmijmy sie teraz mianownikiem dostalismy
(
3√5−1)((
3√5)
2+p3[%}+1) a to sie rowna a
3−b
3 wiec (
3√5)
3−1
3 = 5−1=4 tj
mianownik
Skad ta 4 Ze wzoru na pierwiaskowanie a mianowicie takiego ze (
n√a)
n=a lub inny zapis ze
n√an=a zobacz na to
3√5*(
3√5)
2=
3√53=5 i to jest cala idea wykorzystania tego
wzoru
Jesli bedzie mial w mianowniku np
3√a+cos tam to korzystasz z e2wzoru a
3+b
3