Rozwiąż równanie
jatoja: Czy jesli
| | 21 | |
to po wyliczeniu x= |
| ? |
| | 9 | |
3 mar 13:14
krystek: Zapisz obl , sprawdzę.
3 mar 13:16
3 mar 13:16
jatoja: | x(9x) | | (3x−7)(3x−7) | |
| − |
| |
| (3x−7)9x | | (3x−7)9x | |
x(9x)−3x−7)(3x−7)=0
9x
2−9x−21x−21x+49=0
9x−42x+49=0
i dalej delta mi wychodzi 0 wiec jedno rozwiazanie
3 mar 13:21
ICSP: a ja tak się spytam. Czy po ustaleniu dziedziny nie lepiej by był przemnożyć na krzyż ?
3 mar 13:22
ICSP: trzeci linijka:
9x2 − 9x2 − 42x + 49 = 0
i teraz już ładnie CI się wszystkoi redukuje
3 mar 13:24
krystek: x*9x=(3x−7)2
3 mar 13:25
ICSP: ojsc przepraszam. Trzecia linijka to :
9x2 − 9x2 + 42x − 49 = 0
3 mar 13:26
jatoja: aaaa
czyli 9x2=9x2−42x+49?
wtedy wychodzi 76
3 mar 13:26
ICSP: Prawda że prościej? Przy okazji nie zrobisz błędu ze znakami przy opuszczaniu nawiasu
3 mar 13:27
jatoja: dzięki jesteście wielcy
3 mar 13:28
jatoja: a jeszcze pytanie... jaka bedzie dziedzina z 9x? 9?
3 mar 13:47
ICSP: 9x ≠ 0 ⇒ x ≠ 0
3 mar 13:49
krystek: D:3x−7≠0 i 9x≠0
3 mar 13:52