wyznacz liczby a i b
rose: | | a+2 | | b | |
wyznacz liczby a i b tak aby funkcje f i g były równe, jeśli f(x)= |
| + |
| , |
| | x−3 | | x−1 | |
| | a(x−1)+b(x−3)+2(x−1) | |
i f(x) doprowadziłam do takiego wyrażenia: |
| i jak mam teraz |
| | x2−4x+3 | |
porównać te dwie funkcje?
3 mar 13:08
krystek: Llicznik uporządkuj . i współczynnik przy x musi być =2 a wyraz wolny =−3
3 mar 13:14
Skipper:
2x−3=(a+2)(x−1)+b(x−3)
2x−3=ax−a+2x−2+bx−3b
2x−3=x(a+2+b)−a−2−3b
... i teraz porównuj −
3 mar 13:17
ICSP: nie można porównywać tych dwóch funkcji.
3 mar 13:19
rose: tzn. 2=a+2+b , −3=−a−2−3b?
3 mar 13:46
3 mar 13:48
krystek: I sprawdź czy otrzymasz 2x−3
3 mar 13:50
Krzysiek : Dzien dobry Krystek

.
3 mar 13:55