matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;]
Gal:
Suma promieni okręgu wpisanego w kwadrat o boku a i okręgu opisanego na tym kwadracie jest równa 2. Oblicz długość boku tego kwadratu.
3 mar 13:03
Mila:
1
R=
a
√
2
2
1
r=
a
2
1
1
a
√
2
+
a=2
2
2
a
√
2
+a=4 a(
√
2
+1)=4
4
a=
Usuń niewymierność z mianownika.
√
2
+1
3 mar 13:40