Bardzo porsze o pomoc nie mam pomyslu na zadanie
Kris: Uzasadnij że jeśli a2+a=b2+b to a=b i a=−b−1
3 mar 12:59
artur: a2 + a = b2 + b
a2 − b2 + a − b = 0
(a − b)(a + b) + (a − b) = 0
(a − b)(a + b + 1) = 0
a − b = 0 v a + b + 1 = 0
a = b v a = − b − 1
3 mar 13:01
ICSP: lub nie i
zła treść zadania jest.
3 mar 13:01
Basia:
dla żadnych a,b nie może być prawdziwe zdanie (a=b i a=−b−1)
a2+a = b2+b ⇒ a=b lub a= −b−1
a2+a = b2+b ⇔ a2−b2+a−b = 0 ⇔ (a−b)(a+b) + (a−b) = 0 ⇔
(a−b)(a+b+1) = 0 ⇔ a−b=0 lub a+b+1 = 0 ⇔ ............
dokończ
3 mar 13:03
Krzysiek: Uzasadnij że jeśli a2+a=b2+b to a=b lub a=−b−1.
Tak źle napisałem przepraszam. Mógłbym poprosić jeszcze raz o rozwiazanie tego zadania? Z góry
dziękuje
3 mar 13:05
Krzysiek: Ok dziekuje
3 mar 13:05