trygonometria
natalia: jak narysować wykres funkcji f(x) = sin(x+|x|) dla x∊<−π,π>. bardzo proszę o pomoc!
3 mar 12:47
ICSP: x ≥ 0 i masz sin2x
x < 0 i masz sin0 = 0
3 mar 12:50
natalia: a jak znaleźć dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartości mniejsze od 12?
3 mar 12:57
ICSP: | | 1 | |
zauważasz że 0 jest mniejsze od |
| zawsze |
| | 2 | |
| | 1 | |
zatem wystarczy rozwiązać nierówność sin2x < |
| w przedziale <0 ; π> bo dla przedziału |
| | 2 | |
<−π;0) jest zawsze spełniona
3 mar 13:00
natalia: a jak rozwiązać tą nierówność?
3 mar 13:02
ICSP: odczytać z wykresu najlepiej.
Jak już narysowałaś wykres nie powinno być z tym problemu.
3 mar 13:03
natalia: narysowałam, ale w odpowiedzi jest np π12 a jak to mam odczytać dokładnie?
3 mar 13:05
ICSP: a czym się różni sin2x od sinx ?
3 mar 13:06
natalia: mógłbyś mi to wytłumaczyć jak zrobić, naprawdę jestem z tego słaba.
3 mar 13:08
ICSP: | | 1 | |
sin2x < |
| w przedziale <0;π> |
| | 2 | |
Najpierw zauważam zę funkcja sinx jest funkcją o okresie 2π zatem sin2x jest funkcja o okresie
π
| | 1 | |
czyli sin2x w przedziale <0;π> dwa razy osiągnie wartość |
| . Wystarczy teraz znaleźć |
| | 2 | |
argumenty dla których tą wartość osiąga. Najpierw zauważam ze sin2x jest dwa razy węższy od
zwykłego sinusa. Teraz szukam rozwiązań równania :
| | 1 | | π | | 5π | |
sinx = |
| ⇒ x = |
| v x = |
| |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
w takim razie skoro sin2x jest węższy to i wartości są przyjmowane dwa razy gęściej
| | 1 | | | |
sin2x = |
| ⇒ |
| − nie jest to poprawny zapis ale mniej więcej tłumaczy |
| | 2 | | 2 | |
jak to się powinno liczyć
| | 1 | | π | | 5π | |
sin2x = |
| ⇒ x = |
| v x = |
| |
| | 2 | | 12 | | 12 | |
| | 1 | |
Teraz z wykresu już łatwo odczytaj kiedy wartości są mniejsze od |
| a kiedy większe |
| | 2 | |
3 mar 13:14