Sprawdzicie mi to ?
Anna: Określ liczbę punktów wspólnych prostej l i paraboli będącej wykresem funkcji f
b) l:y=4
f(x)=2x2 + 6
2x2 + 6 = 4
2x2 + 2 = 0
Δ= b2− 4ac = 0−4*4 = −16 < 0 nie ma punktów wspólnych.
c) l:y = −5
f(x)= x2 − 6x + 2
x2 − 6x +2 = −5
x2 − 6x +7 = 0
Δ=36−28 = 8
√Δ = 2{2}
x1 = 3−2√2
x2 = 3 + 2√2 dwa punkty wspólne.
d) l:y = − 20
f(x) = x2 + 6
x2 + 8x − 4= −20
x2 + 8x − 4 + 20 = 0
x2 +8x + 16 = 0
Δ = 64−64 = 0
x0 = −4 jeden punkt wspólny.
3 mar 12:43
Basia:
w (d) coś się nie zgadza; ale to pewnie błąd w przepisywaniu
napisałaś f(x) = x2+6
to skąd potem x2+8x−4 ?
ale jeżeli f(x) = x2+8x−4 to wszystko jest dobrze
3 mar 12:52
Anna: A tak, źle mi się napisało, faktycznie.
3 mar 12:54