Prawdopodobieństwo
parzon: Ze zbioru {1 ,2 ,3 ,5 ,7 } wylosowano ze zwracaniem trzy razy po jednej cyfrze i zapisano je
obok siebie w kolejności losowania, tworząc liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia A, że otrzymana liczba jest wielokrotnością liczby 65.
Proszę też o wyjaśnienie jak rozwiązujemy zadania tego typu.
Basia:
|Ω| = 5*5*5 = 5
3
bo przy każdym losowaniu masz 5 możliwości
teraz policz ile masz trzycyfrowych wielokrotności liczby 65
100 ≤ 65*k < 1000
1
713 ≤ k < 14
213
czyli k=2,3,...,14
ale parzyste wielokrotności 65 mają cyfrę jedności = 0 czyli odpadają bo w Twoim zbiorze nie ma
cyfry 0
no to mamy 3*65 = 195 odpada bo nie mamy cyfry 9
5*65 = 325 może być
7*65 = 390 odpada
i tak dalej
po prostu policzymy ile może ich być i podzielimy wynik przez 5
3