Określ liczbę punktów wspólnych prostej l i paraboli będącej wykresem funkcji f
Anna: Określ liczbę punktów wspólnych prostej l i paraboli będącej wykresem funkcji f
a) l:y= 3 , f(x) = −x
2 + 4
Obliczyłam już m. zerowe wyszło x
1 = 2 , x
2 = −2 , ale nie wiem jak to narysować, żeby
odczytać punkty wspólne z prostą l. Z góry dziękuje za pomoc
3 mar 12:03
Kejt: to właśnie są te punkty..konkretniej to współrzędne 'x' tych punktów.
podstaw to teraz do funkcji f(x) i będziesz miała współrzędne 'y'
3 mar 12:06
Basia:
punkty wspólne wykresów to punkty, których współrzędne są rozwiązaniami układu równań:
y = 3
y = −x2+4
3 = −x2+4
x2 − 1 = 0
(x−1)(x+1) = 0
x=1 i y=3 lub x= −1 i y=3
A(−1;3) B(1;3)
i tyle
3 mar 12:06
Kejt: chwila..
liczyłaś:
−x2+4=3?
3 mar 12:07
Anna: Czyli rysunku nie trzeba robić ?
3 mar 12:12
Anna: No tak, to co Basia, wyszły mi te punkty.
3 mar 12:13
Kejt: nie, rysunku nie trzeba..
3 mar 12:13
Anna: Oki, dzięki wielkie
3 mar 12:13
Krzysiek : No tak nie potrzeba rysunku. Ale jesli narysuje rysunek to od razu widac.
Tutaj pisze oblicz A co bedzie gdy w poleceniu bedzie naruj rysunek i okresl liczbe punktow
przeciecia sie wykresow . . Pisze ze nie wie . jak narysowac .
Wiec to narysuj. .Najpierw parabola y=−x2+4 i na tym samym rysunku y=3 i juz ladnie widac .
awspolrzedne przeciecia obliczysz algebraicznie albo bedzie ladnie widac z wykresu .
Chodzi o to zebys nie pisala drugiego postu jak to narysowac . czesc i to zrob
3 mar 12:50
Krzysiek : Tutaj ma byc okresl a nie oblicz
3 mar 12:50