Nie mam pomyslu na tą granice
master2x1: | | π | |
lim (sin x)tg x przy x→− |
| |
| | 2 | |
17 sie 18:28
Basia:
| | π | |
czy to na pewno ma być granica przy x→− |
| |
| | 2 | |
| | π | |
czy może granica lewostronna przy x→( |
| )− |
| | 2 | |
17 sie 19:21
master2x1: | | π | |
Przepraszam mój błąd. Oczywiście granica lewostronna x→( |
| )− |
| | 2 | |
17 sie 19:25
Basia: no to w takim razie nie takie trudne
f(x) = (sinx)
tgx
| | ln(sinx) | |
ln[f(x)] = ln[(sinx)tgx] = (tgx)*ln(sinx)= |
| |
| | | |
tgx→+
∞
sinx→1
ln(sinx)→0
mamy symbol nieoznaczony
00
stosujemy regułę de l'Hospitala
| | 1 | | 1 | | cos3x | | 0 | |
ln[f(x)]→ [ |
| *cosx ] : [ |
| ] = |
| → |
| =0 |
| | sinx | | cos2x | | sinx | | 1 | |
ponieważ ln[f(x)]→0 to f(x)→1
17 sie 19:37
master2x1: Bardzo dziekuje za rozwiazanie. Tylko mam jedno pytanie. Skad tam ln
17 sie 19:46
Basia:
Jest to sprawdzona metoda liczenia takich granic.
Jeżeli mamy liczyć granicę h(x)=f(x)g(x) to liczymy sobie granicę
ln[f(x)g(x)]=g(x)*ln[f(x)] i patrzymy co z tego wyniknie.
Ktoś to kiedyś wymyślił (nie pamiętam kto), my tylko stosujemy, bo się sprawdza.
17 sie 19:54
master2x1: Jeszcze raz dziekuje za pomoc
17 sie 19:56