Wielomiany
Pierwiastek: Zad. Wyznacz punkty wspólne wykresu wielomianu w i prostej l.
a) w(x)= 13x3 + x + 2 , l:y= 4x+2
w(x) =y
{ y =13x3 + x + 2
{ l:y= 4x+2 Na tym utknęłam . Może mi ktoś to wytłumaczyć?
3 mar 11:55
Kejt:
x
3+3x+6=12x+6
x
3−9x=0
x(x
2−9)=0
i dalej wzorem skróconego mnożenia
3 mar 11:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz
więc:
,,,,,, = ........
z tego wyznaczasz 'x' ... mając 'x' wyznaczasz 'y' i już masz współrzędne tych punktów
3 mar 11:57
Basia:
rozwiązujesz układ równań metodą podstawienia czyli masz
4x+2 = 13x3+x+2
13x3 − 3x = 0 /*3
x3 − 9x = 0
teraz wyłącz x przed nawias i dokończ
3 mar 12:00
Pierwiastek: Bardzo dziękuje
3 mar 12:00