...
kropka: rozwiąż graficznie
a)|1−|x+3||=5
b) |x2−5x−5|<4
prosze chociaż o wskazówki
3 mar 11:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
1 − wysujesz prostą x+3
2 − odbijasz ujemną częsc wzgledem osi OX i masz |x+3|
3 − odbijasz wszystko względem osi OX i masz −|x+3|
4 − przesuwasz wykres o '1' w górę i masz 1−|x+3|
5 − odbijasz ujemną częsc wykresu wzgledem osi OX i masz |1−|x+3||
6 − rysujesz prostą y=5 i patrzysz gdzie się przecina z wykresem
7 − odczytujesz rozwiązania
3 mar 11:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
b)
x2−5x−5 = ... liczysz Δ itd aby wyznaczyć miejsca zerowe
rysujesz tą parabolę
odbijasz ujemną czesc względem osi OX i masz |x2−5x−5|
rysujesz prostą y=4
wszystko co jest PONIŻEJ tej prostej jest Twoim rozwiązaniem
odczytujesz rozwiązanie (przedział/−y)
3 mar 11:51
Saizou : a) l1−lx+3ll−5=0
−rysujesz funkcję x+3
− nakładasz na nią moduł wartości bezwzględnej lx+3l
−odbijasz względem osi X −lx+3l
−przesuwasz o jedną jednostkę w dół 1−lx+3l
− nakładasz moduł wartości wartości bezwzględnej l1−lx+3ll
−przesuwasz o 5 jednostek w dół l1−lx+3ll−5
− odczytujesz kiedy funkcja przecina oś X
3 mar 11:52
kropka: dziękuję bardzo bardzo
3 mar 11:54
Krzysiek : NO dobra Ale jak naprawde bedzie bo Artur napisal o 1 jednostke w gore a Saizou o 1 jednostke w
dol
3 mar 12:54
Eta:
1 w górę
3 mar 22:27
krystek: W górę Saizou "rozpędził "sie , zdarza się.
3 mar 22:29