pytanie
tn: sinx(2cosx + √3) = 0
Nie wiem jak odczytywać te rozwiązania − tzn − jakim sposobem robić to zawsze niezawodnie ?
3 mar 11:44
Saizou :
sinx=0 lub 2cosx+
√3=0
i odczytujesz z wykresu
3 mar 11:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
2cosx +
√3 = kπ
2cosx = kπ−
√3 ... dla k≠1 ... prawa strona na pewno ∉<−2;2> ... czyli k=1
2cosx = π−
√3
no i tutaj jakies tam rozwiązania będą
3 mar 11:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
ach ... kurdę ... źle spojrzałem ... widziałem sin(2cosx +
√3)
3 mar 11:47
3 mar 11:48
tn: ok, ale właśnie chodzi, jak to wykonywać niezawodnie?
Jakiś sposób na to jest?
Często jakieś serie rozwiązań odczytujemy.
3 mar 12:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
niezawodnie

znać rozwiązania dla podstawowych wartosci funkcji trygonometrycznych:
| | 1 | | √2 | | √3 | |
0, +/−1, +/− |
| , +/− |
| , +/− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3 mar 12:02
tn: a potem tylko przesuwać o okres?
3 mar 12:46