Rozwiąż nierówność
rose: Rozwiąż nierówność
3 mar 11:38
Basia: najpierw określ dziedzinę
potem zapisz
sprowadź do wspólnego mianownika = (x−1)(x+4)(x−3)
mianownik zostaw w postaci iloczynowej; policz licznik
wtedy zobaczymy co dalej
3 mar 12:13
Krzysiek : | 2(x+4)(x−3)+3(x−1)(x−3)+1(x−1)(x+4) | |
| >0 |
| (x−1)(x+4)(x−3) | |
Po uporzdkowaniu licznika mozesz to zadanie rozwiazac dwoma sposobami
1. Zauwazyc ze wyrazenie to bedzie dodatnie gdy L>0 i M>0 lub L<0 i M<0 rozwiazac te
nierownosci czesc wspolna
2 sposob to zamienic iloraz na iloczyn >0 tzn L*M >0 i to rozwiazac
3 mar 12:40
Krzysiek : o dziedzinie to pisala Basia .
3 mar 12:41
Basia:
L*M ≥ 0 (licznik ma prawo = 0) i M≠0
inaczej
(L≥0 i M>0) lub (L≤0 i M<0)
3 mar 12:45
rose: | | −2−√30 | | −2+√30 | |
wyszło mi x1= |
| i x2= |
| |
| | 6 | | 6 | |
3 mar 12:54
rose: co teraz?
3 mar 13:01
Krzysiek : Dzien dobry Basiu. Wydaje mi sie ze mamy nierownosc ostra a nie slaba
3 mar 13:11
Basia: Dzień dobry Krzysiu. Dobrze Ci się wydaje, nie wiem gdzie zobaczyłam ≥.
3 mar 13:20