algebra
artur: Poszukaj wszystkich możliwych homomorfizmów f: G → H, gdzie G = (Z, +) i H = (Q, +).
3 mar 11:35
artur: jest w stanie ktoś to rozwiązać?
3 mar 12:44
ff: zastanawiam się: o ile zapis:
(Z,+) oznacza: grupa liczb całkowitych z dodawaniem
a (Q,+) − grupa liczb wymiernych z dodawaniem
to do dyspozycji mamy jednie +
f(x) = x + l
f(0G) = 0H, czyli bez wyrazu wolnego (l = 0H)
f(a+Gb)=f(a)+Hf(b) , zachodzi
f(x)=x
i to już by było wszystko
3 mar 13:04
ff: chyba, że robić:
f(x) = x + x + x + ... + x
3 mar 13:07
artur: a można prosić o wyjaśnienie skąd zapis:
f(0G) = 0H i f(a +G b) = f(a) +H f(b)
niestety tego nie rozumiem jeszcze, ponieważ byłem chory i nie chodziłem na wykłady, ani
ćwiczenia; teraz muszę wszystko nadrabiać
3 mar 13:08
ff: niee − nwm − poszukam jeszcze jakichś źródeł
3 mar 13:08
ff: warunki homomorfizmu:
działanie w G musi przejść na działanie w H (mieć swojego odpowiednika)
podobnie element neturalny z G na element neutralny w H
3 mar 13:10