proszę o pomoc
zuza: Uzasadnij że liczba 510 + 511+ 512 jest podzielona przez 31
3 mar 11:21
zuza: ma być 510 + 511 + 512
3 mar 11:23
Kejt:
510+511+512=510(1+5+52)=31*510
c.n.u.
3 mar 11:23
zuza: nie rozumiem
3 mar 11:24
Kejt: wyłączyłam tylko wspólny czynnik przed nawias..
3 mar 11:25
zuza: z nawiasu wychodz 31 a dlaczego jeszcze razy 510
3 mar 11:29
Kejt: bo wyłączyłam 510 przed nawias.
3 mar 11:30
zuza: a dobra już wiem dzięki
3 mar 11:30
Saizou : 510+511+512=
510+510+1+510+2= skorzystałem tu z praw na potęgach an+k=an*ak
510+510*5+510*52= niebieski element się powtarza więc wyciągam go
510(1+5+52)= przed nawias
510(1+5+25)=
510*31
cnd
3 mar 11:37