ciag
AgniechA: Właściciel sklepu z odzieżą koncówek serii pod koniec każdego tygodnia obniża ceny towarów.
Jeżeli sukienka w pierwszym tygodniu kosztowała 250zł a jej cena była obniżona o 0,8 ceny
poprzedniego tygodnia , to ile kosztowała na początku piątego tygodnia
z góry dziękuje za rozwiązanie zadania i wytłumaczenia bo nawet nie wiem jak to zapisac
17 sie 17:08
Basia:
1 tydzień 250
2 tydzień 250−0,8*250 = 250−200 = 50
3 tydzień 50−0,8*50 = 50−40=10
4 tydzień 10−0,8*10=10−8=2
5 tydzień 2−0,8*2 = 2−1,6 = 0,4 zł = 40 gr.
o ile Ty dobrze przepisałaś treść zadania i o ile ja dobrze ją rozumiem
bo dziwaczny ten wynik
nie miało to być 0,08 ceny ?
17 sie 19:49
AgniechA: dobrze przepisałam sprawdziłam teraz ma być 0,8
dziękuje za rozwiazanie
17 sie 19:58
AgniechA: kurcze tresc jest dobrze przepisana a wynik w ksiazce ma byc 102,40zł tlko on nie wyjdzie nawet
jak bedzie 8% bo zrobiłam to zadanie tak jak Ty tylko z 8% i wyszedl tez inny wynik wiec nie
mam pomyslu jak to ma byc zrobione
17 sie 20:13
Basia:
Jeżeli dosłownie przepisałaś treść to ma być właśnie tak zrobione. Błąd jest albo w
treści, albo w odpowiedzi.
17 sie 20:24
Basia:
Ogólniej to jest procent składany "na minus".
Czyli w n−tym tygodniu cena=x(1−p)n−1 gdzie x=250
Czyli w piątym:
cena=250*(1−0,08)4 = 250*(0,92)4
może w szóstym byłoby dobrze ?
17 sie 20:40
Bogdan:
Cena na początku piątego tygodnia, to cena po czterokrotnej obniżce o 20% za każdym razem
i cena ta wynosi: 250*(100% − 20%)4 = 250*(80%)4 = 250*0,84 = 250*0,4096 = 102,40.
Można od razu napisać: cena = 250*0,84 = 102,40.
17 sie 20:43
Bogdan:
AgniechA niedokładnie podała treść zadania.
17 sie 20:45
Bogdan:
Poprawna treść to:
Jeżeli sukienka w pierwszym tygodniu kosztowała 250 zł, a jej cena była obniżana
do 0,8 ceny poprzedniego tygodnia, to ile kosztowała na początku piątego tygodnia.
Powinno byś
do, a nie
o.
17 sie 20:47
AgniechA: dziekuje
18 sie 20:12
AgniechA: tresc zadania jest dobrze akuray podana ... z ksiazki

lamusy..
3 mar 22:10