Proszę o pomoc
wiki:

Na rysunku obok punkt M jest środkiem przekątnej AC trapezu ABCD.
a)Uzasadnij że pole trójkata ABM jest równe polu trójkąta MBC
b)Określ w jakim trapezie pole trójkata AMD jest równe polu trójkąta MBC i dlaczego.
3 mar 11:18
wiki: ?
3 mar 11:32
wiki: ?
3 mar 11:42
wiki: ?
3 mar 13:07
wiki: ? pomoże ktoś ?
3 mar 13:19
krystek: Poprowadź wysokość w tych trójkątach i jest wspólna stąd ich pola są równe.
3 mar 13:22
Mila:
a) Trójkąty mają taką samą wysokość i podstawy równe

AM|=|MC| z założenia, to ich pola są
równe.
Albo inaczej: MB to środkowa ΔABC, zatem dzieli trojkąt na 2 Δ o równych polach
b) POmyśl.
3 mar 13:26
wiki: a jak ta wysokośc porowadzić
3 mar 13:27
Mila: Z wierzchołka B pod kątem prostym do AC.
3 mar 13:29
wiki: ia podpunkt b jak ?
3 mar 13:31
krystek:
3 mar 13:32
wiki: mam tu wysokości
a podpunkt b
3 mar 13:35
ambitna: a) AMB = CMB = 90◯
AMB= MBC −−> MB jest dwusieczną kąta B
3 kwi 15:03