funkcja kwadratowa
Raisa: Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej i iloczynowej, jeśli wiadomo, że funkcja f
spełnia jednocześnie 3 warunki:
− suma miejsc zerowych funkcji f wynosi −2
− ZWf jest przedział (−
∞;4,5>
− Fmax w przedziale <1;3> to 2,5
Proszę o pomoc
Kejt:

x
1+x
2=−2
ze wzorów Viete'a:
i dodatkowo ze wzoru:
Z
w=(−
∞; 4,5>
czyli
q=4,5
a<0
czyli mam:
f(x)=a(x+1)
2+4,5
dalej.. z rysunku. wiem, że dla 1 funkcja przyjmie wartość 2,5
f(1)=2,5
podstawiasz do wzoru..imasz równanie do wyliczenia, z którego otrzymasz 'a'