Wykaż że
media: Wykaż, że reszta z dzielenia przez 3 sumy kwadratów dwóch dowolnych liczb niepodzielnych przez
3 jest równa 2. ROZWAŻ TRZY PRZYPADKI.
3 mar 10:59
Saizou : liczba nie podzielna przez 3 to
3m+1 oraz 3m+2
(3m+1)2+(3m+2)2=
9m2+6m+1+9m2+12m+4=
18m2+18m+5=
18m2+18m+3+2=
3(6m2+6m+1)+2 niebieskie to reszta
3 mar 11:03
Saizou : tylko nie wiem o co chodzi z tymi trzeba przypadkami
3 mar 11:04
Saizou : *trzema
3 mar 11:05
media: to może być że kolejny przypadek to będzie że dwie liczby w dzieleniu przez 3 dają reszte 1, a
trzeci przypadek to że dwie liczby w dzieleniu przez 3 dają reszte 2 ?
3 mar 11:08
Saizou : masz rację trzeba rozpatrzeć przypadki, gdy
(3m+1)2+(3m+1)2 oraz (3m+2)2+(3m+2)2, ale schemat już wiesz więc dasz radę
3 mar 11:10
media: Dziękuje
3 mar 11:25