Rozwiąż równanie
iggy: Mam jeszcze jedno równanie, w którym mam wątpliwości
3 mar 10:59
iggy: proszę, pomóżcie, to bardzo ważne
3 mar 11:22
Saizou : policz na przedziałach zał x≠2
x<0
x≥0
3 mar 11:26
iggy: no właśnie tak liczyłam i wyszło mi x1= −1−√13−2 i x2= −1+√13−2
3 mar 11:36
Krzysiek : Spojrz jeszcze raz na to poprzednie rownanie . Rozwiazalas to zle . Co do tego . Klania sie
definicja wartosci bezwzglednej. ze dla x<0 |x|=−x a dla x≥0 |x|=x I teraz dla x≥0
| x−1 | |
| −2=x do wspolnego mianownika i mamy |
| x−2 | |
−x+3=x(x−2) dalej sama
| | x−1 | |
To samo bedzie dla x<0 z tym ze bedzie |
| −2=−x no to prosze to rozwiazac |
| | x−2 | |
3 mar 11:41
Krzysiek : Nawet jesli wyjdzie taka delta nieladna to przeciez moze wyjsc . Nikt nie powiedzial ze zawsze
musi wyjsc ladna do policzenia . . Nie liczylem jej . to nie wiem czy taka jest
3 mar 11:43
Kejt: wolfram mówi, że wyniki masz dobre..
przynajmniej jeśli chodzi o pierwszy przypadek..nie wiem jak tam dalej.
3 mar 11:44
pigor: ... ja bym robił to np. tak :
x−1x−2−2= |x| i x−2≠0 ⇔
−x+3x−2= |x| i (1)
x≠2 i równanie to ma
(o ile istnieją) rozwiązania ⇔
−x+3x−2 ≥0 ⇔ −(x−3)(x−2) ≥0 ⇔
2≤ x ≤3,
stąd i z (1) szukam rozwiązań danego równania w zbiorze 2< x≤3 ⇔
x∊(2;3>,
wtedy mam
−x+3x−2= x /*(x−2) ⇔ −x+3=x
2−2x ⇔
x2−x−3=0 i Δ= 13 ⇒
x= 12(1+√13) ∊(2;3> − szukane
rozwiązanie danego równania. ...
3 mar 17:06
iggy: właśnie tak mi wyszło
3 mar 17:26
iggy: do krzysiek: przecież mam tak samo rozwiązane, nie wiem o co ci chodzi...
3 mar 17:41
Krzysiek : | | 5 | | 40 | |
No jesli − |
| = − |
| to OK to dotyczy tamtego zadania |
| | 7 | | 32 | |
3 mar 19:34
Krzysiek : Iggy skoro tak twierdzisz . TO sie nawet nie zgadza z drugim rozwiazaniem
3 mar 19:36
Krzysiek : | | 42 | |
Przpraszam tam ma byc u Ciebie − |
| chyba z e TY sie pomylilas i zamiast −30/42 |
| | 30 | |
napisalas −42/30 . Nie sprawdzalem
3 mar 19:39
Krzysiek : | | 42 | | 5 | |
Wlasnie sprawdzilem i jednak wychodzi x1 = − |
| a to ≠ − |
| |
| | 30 | | 7 | |
czyli wychodzi z tego ze nie mozesz tak robic tylko rozwiazywac sposobem Kejt lub Saizou albo
tak jak rozwiazuje to Jakub w zadaniach Prosze przemysl to jeszcze raz
3 mar 19:53
pigor: ..., nie masz tak samo rozwiązane,
a i wcale nie tak samo ci wyszło (wyszły ci 2 rozwiązania)
3 mar 19:54