Pierwiastki wielomianu
TylkoUmysł: Zbadaj ilość różnych pierwiastków wielomianu:
W(x) = ax3 + 2x2 + x
w zależności od wartości parametru a.
3 mar 10:53
Saizou : x(ax
2+2x+1)=0
x=0 ax
2+2x+1=0
ax
2+2x+1=0
0 rozwiązań gdy Δ<0 +zał a≠0
4−4a<0
−4a<−4
a>1
a∊(−1:+∞)
1 rozwiązanie gdy Δ=0 + rozpatrujemy funkcją liniową gdy a=0
4−4a=0 2x+1=0
| | 1 | |
a=1 x=− |
| , zatem tę opcję też "dorzucimy do |
| | 2 | |
rozwiązania"
2 rozwiązanie Δ>0
4−4a>0
−4a>−4
a<1
a∊(−∞:1)
i trzeba pamiętać że jeszcze jest jeden pierwiastek niezależny od a, wystarczy teraz to
pozbierać i koniec
3 mar 10:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
ax3+2x2+x = x(ax2+2x+1)
więc na pewno jeden pierwiastek
jeżeli a=0 to:
W(x) = x(2x+1)
więc są 2 rozwiązania
jeżeli a≠0 to:
W(x) = x(ax2+2x+1)
liczysz Δ
sprawdzasz kiedy Δ<0 ; kiedy =0 ... a kiedy >0
3 mar 10:59
Kejt:
x(ax2+2x+1)=0
mamy na pewno jeden pierwiastek..
i dalej:
1o + dwa rozwiązania
Δ>0
4−4a>0
4>4a
a<1
2o +jedno rozwiązanie
Δ=0 v a=0(wtedy mamy równanie liniowe)
4−4a=0
a=1
3o brak dodatkowych rozwiązań:
Δ<0
4−4a<0
4<4a
a>1
zastanawiam się, czy Δ=0 liczyć, bo wyjdzie nam kiedy to równanie ma jeden pierwiastek
dwukrotny, a mają być różne..
3 mar 10:59
TylkoUmysł: Dzięki, faktycznie banał.
3 mar 11:09