całka
po: pomocy..
∫sinxcosx*x3
3 mar 10:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
a 'dx' gdzie zgubione

przez częsci:
u = x
3 ; v' = sinx*cosx
i znowu przez częsci ... i znowu ... i masz calke elementarna do wyznaczenia
3 mar 10:51
po: a możesz pokazać.. jak dalej wyznaczyłeś?
3 mar 10:57
po: | | 1 | | 1 | |
x3* |
| sin2x − ∫3x2* |
| sin2x = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
x3* |
| sin2x − 3∫x2* |
| sin2x = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
x3* |
| sin2x − |
| ∫ x2*sin2x = |
| | 2 | | 2 | |
3 mar 11:35
po: u = sin
2x
u'= 2sinx* (−cosx)
u'= −2sinxcosx
v' = x
3
3 mar 11:38
po: | | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
x3* |
| sinx − |
| ( |
| x3*sin2x − ∫−2sinxcosx* |
| x3 dx = |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
3 mar 11:40
po: | | 1 | | 1 | |
x3* |
| sinx − |
| x3*sin2x − ∫sinxcosx*x3 dx) = |
| | 2 | | 2 | |
3 mar 11:43
po: noi wróciłem do całki którą zaczynałem
3 mar 11:43