Rozwiąż równanie
iggy: Rozwiąż równanie:
niby wiem, jak to zrobić, ale wychodzą mi 'nieładne' wyniki...może jednak coś źle robię?
3 mar 10:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
to napisz jak rozwiązujesz ... to zobaczymy i doradzimy
3 mar 10:43
Saizou : zał: x≠−3
| 5−x | | 5−x | |
| =4 lub |
| =−4 |
| x+3 | | x+3 | |
5−x=4x+12 5−x=−4x−12
−5x=7 3x=−17
3 mar 10:44
Kejt:
x+3≠0
x≠−3
D:R\{−3}
5−x=4x+12 v 5−x=−4x−12
−x=4x+7 v 3x=−17
3 mar 10:45
iggy: zał. x rózne od −3
|5−x|=4*|x+3| / *
2
(5−x)
2=16*(x+3)
2
25−10x+x
2=16*(x
2+6x+9)
x
2−10x+25=16x
2+96x+144
−15x
2−106x−119=0
delta=4096,
√z delty=64
x1 = −42/30 .... to mi się nie podoba, powinno wyjść coś 'ładniejszego'
3 mar 10:49
iggy: aaaa czyli dobrze mi wyszło

dziękuję
3 mar 10:51
Krzysiek : Oczywiscie zal x=3≠0 i ze wzgledu na to ze |x+3| >0 dla R\{−3} mozesz obie strony rownaia
pomnozyc przez |x+3| i wyszlo CI
|5−x|=4|x+3| i to co dalej z tym robisz to tak nie wolno robic
Masz tutaj proste rownanie wiec rozwiazuj je przedzialami
https://matematykaszkolna.pl/strona/1807.html
Robisz to tak . Pocwicz sobie te
przyklady i rozwiaz swoj
3 mar 11:01
rose: jak to nie wolno? ale przecież dobrze mi wyszło.....
3 mar 17:03
iggy: oj sorki, ta wyżej to ja xd
3 mar 17:04