losowanie liczb
$$: Spośród liczb 1,2,3,4,5,6 losujemy bez zwracania dwie liczby. Jeżeli A oznacza zdarzenie, że
suma wylosowanych liczb jest parzysta, a B zdarzenie, że suma wylosowanych liczb dzieli się
przez 3 to:
w odpowiedzi jest wynik P(B\A)=0,1, ale za groma mi to nie wychodzi....wiem, że P(A)=0,4,
P(B)=0,4
3 mar 10:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 3*2 | | 3*2 | | 2 | |
P(A) = |
| + |
| = |
| = 0,4 okey |
| | 6*5 | | 6*5 | | 5 | |
| | 4*2 | | 2*1 | | 3 | |
P(B) = 2* |
| + |
| = |
| = 0,6 i tu masz źle |
| | 6*5 | | 6*5 | | 5 | |
B −−−− losujesz dowolną dowolną niepodzielną przez '3' i podzielną przez '3' (*2) + podzielną
przez '3' i podzielną przez '3'
3 mar 10:42