ciagi
Kipic: jak mozna zapisac sume 3 poczatkowych ciagu geometrycznego ktorych suma jest rowna odwrotnosic
tych wyrazow



czy mozna tak ze a
1 to n−1 a
2 to n a a
3 to n+1

?
3 mar 10:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ... nie można
ale co 'równa odwrotnosci' ... może iloczynowi odwrotnosci
3 mar 10:31
Kipic: dokladnie zadanie brzmi tak
Suma trzech poczatkowych wyrazow rosnacego ciagu geometrycznego jest rowna sumie odwrotnosci
tych wyrazow. Oblicz te wyrazy jezeli 6 wyraz tego ciagu jest rowny 16
i wlasnie moj problem polega na tm ze nie wiem zapisac ze 3 poczatkowe wyrazy
3 mar 10:32
Kipic: bo potem to juz krotka pilka
3 mar 10:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a1 + a2 + a3 = |
| + |
| + |
| |
| | a1 | | a2 | | a3 | |
a
1 = a
1
a
2 = a
1*q
a
3 = a
1*q
2
więc:
a
1 + a
2 + a
3 = a
1(1+q+q
2)
| 1 | | 1 | | 1 | | q2+q+1 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| a1 | | a2 | | a3 | | a1*q2 | |
i teraz skracasz ... i co zostaje
3 mar 10:36
Kejt: cześć
Kipic, jak tam wczorajsze zadanko?
3 mar 10:39
Kipic: Siemka Kejt

jakos udalo mi sie rozkminic dzieki Tobie

Dzieki Artur
zmiasta
Neptuna zaraz tylko przeanalizuje od poczatku i podam reszte
3 mar 10:42
Kejt: no to dobrze, cieszę się bardzo
3 mar 10:46
Kipic:
3 mar 10:48
Kipic: cos mi wyjsc nie chce jak podstawiam do tego wzoru z 1 linijki
3 mar 10:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
pierwsza linijka −−− warunek dany w zadaniu
3 mar 10:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
pokaż swoje obliczenia
3 mar 11:00
Kipic: podstawilem
tylko kurde to bezsensu chyab zeby tak podstawiac sobie mysle.
bo wyszlo mi q
2+q+1=a
12q
2 +a
12q
3+a
12q
4 a przeciez to jest sobie rowne wiec nie kapuje
co mam liczyc
no i tak sobie mysle co ja mam skracac , ale chyba dizkei temu ze mam a
6 podany ze sie rowna
16 to to musze tutaj wstawic ?
3 mar 11:03
Kipic: nieno probowalem liczyc przez podstawienie tego a6 ale nie wychodzi jak podstawiam pod 1
zalozenie o 3 pierwszych wyrazach co ich odwrtonosc jest sobie rowna
Prosze o pomoc
3 mar 11:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstawiles i dzielisz obiestrony przez (q
2+q+1)
i masz
a masz dane, że a
6 = 16 = 2
4
a
6 = a
1*q
5
a
62 = a
12*q
10 = q
−2q
10 = q
8 = 16
2 = 2
8
stąd q=2 (lub q=−2)
3 mar 11:33
Kipic: a no tak dlatego mi nie wychodzilo bo nie wapdlem na pomysl ze mozna to tak podzielic

jak zwykle sie sfrajerzylem

Dziekuje
3 mar 11:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czemu możesz podzielić

bo q
2+q+1 > 0 dla dowolnego 'q' (możesz Δ obliczyć która będzie
<0)
3 mar 11:39