Ciągggi.
ciągi95: Ile wyrazów ciągu an=n2 − 30n + 300 jest mniejszych od 100?
Znajdź wyraz a26 ciągu arytm. w którym a2=7 i a3=5.
Znajdź a1 oraz różnice ciągu arytm. w którym a10=−12 i a5=3.
Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych podzielonych przez 7 i mniejszych od 500.
W pewnym ciągu geometrycznym a6=5 i a8=10.Jakie mogą być wyrazy a1, a7, a10 tego ciągu?
3 mar 10:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) rozwiąż nierównosc: n
2−30n+300 <100
wypisz wszystkie liczby NATURALNE spełniające tą nierównosc
2) a
3 − a
2 = r
a
n = a
m + (n−m)*r <−−−− wzór ogólny ciągu arytmetycznego
3) analogicznie do (2)
4) a
1 = 7
r = 7
a
n = a
1+(n−1)*r = 7 + (n−1)*7 <500
wyznacz 'n'
oblicz S
n
| | am | |
wzór ogólny: |
| = qm−n |
| | an | |
zastosuj aby wyznaczyć te wyrazy
3 mar 10:29