mógłby mi ktoś w tym pomóc.?
basia: Znaleźć wszystkie wartości parametru m, dla których liczby x,y,z będące rozwiązaniem układu
równań
6mx−y+z=5m+2
12mx+y+2z=13m+4
18mx+2y−3z=2m+6
są trzema pierwszymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego.
Próbuję to zrobić macierzami, ale mi nie wychodzi.
3 mar 09:58
basia: Jest ktoś w stanie to zrobić
3 mar 10:03
Saizou : a może coś takiego:
wyznaczyć x,y,z w zależności od parametru m i zastosować własność ciągu geometrycznego y2=xz
3 mar 10:06
basia: A mógłbyś to rozpisać
3 mar 10:07
basia: Wyszło mi że m musi być równe −1/2 i 2

Też ci tak wyszło
3 mar 10:12
Saizou : nie wiem nie liczyłem
3 mar 10:31
Saizou : mi też tak wyszło
3 mar 10:36