Wytłumacz schemat Hornera
Kobra: Proszę o wytłumaczenie schematu Hornera na przykładzie takiego zadanka:
Zapisz za pomocą trzech dwumianów pierwszego stopnia W(x)=2x3−8x2−3x+12
Wynik ma wyjść (x−4)(√2x−√3)(√2+√3) ale nie mam pojęcia jak do niego dojść
3 mar 09:17
Krzysiek : http://www.youtube.com/watch?v=9gmce7HIRAc masz tutaj wytlumaczone dokladnie . jak sie dzieli wielomiaany schematem hornera.
Ze tak powiem pierwszego pierwiastka szukasz wsrod dzielnikow wyrazu wolnego czyli 12 .
Dzielnii to =/−1 , +/−2 +/−3 +/−4 +/−6 +/−12 .
Dzialaj sam/a a nie patrz jaki ma wyjsc wynik.
Do wiadomosci tw, o pierwiastkach wymiernych wielomianu i tw bezouta .
3 mar 09:36
Saizou : chociaż łatwiej pogrupować, niż dzielić
W(x)=2x3−8x2−3x+12=
2x2(x−4)−3(x−4)=
(x−4)(2x2−3)=
(x−4)(x√2−√3)(x√2+√3)
3 mar 09:58