uzasadnij...
heja: uzasadnij, że dla dowolnego rzeczywistego x i dowolnego naturalnego n zachodzi równość
[x]+[x+1n]+[x+2n]+....+[x+n−1n]=[nx]
pomóżcie chociaż trochę
3 mar 08:53
Skipper:
[x] ...?
3 mar 09:09
heja: dokładnie powinno być * ze dla dowolnej liczby rzeczywistej x i dowolnej liczby naturalnej
n....
3 mar 09:20
Skipper:
a te nawiasy? −

... ot taka grafika?
3 mar 09:24
heja: heheh faktycznie nie dopisałem że chodzi o część całkowitą
3 mar 09:25
heja: podobno to zadanie na poziomie gimnazjum ale ja niestety go nie ruszam
3 mar 12:53
heja: zwracam się jeszcze raz o pomoc
14 mar 16:22
MałyMatematyk: [x] to część całkowita? czy część ułamkowa?
14 mar 16:27
heja: całkowita
14 mar 16:28
heja: no pomóżcie coś
14 mar 17:51
14 mar 19:33
heja: czy mogę prosić o jakąś pomoc
mam tylko tyle:
x=[x]+α
[[x]+α]+[[x]+α+1n]+[[x]+α+2n]+....+[[x]+α+n−1n]=
=[x]+[α]+[x]+[α+1n]+[x]+[α+2n]+....+[x]+[α+n−1n]=
=n[x]+[α]+[α+1n]+[α+2n]+....+[α+n−1n]= i nie wiem co dalej
a może jakoś inaczej da się to zrobić
15 mar 21:00