Funkcja homograficzna z kwadratem w mianowniku
I_love_PI: Narysuj wykres funkcji
zrobiłam założenia, więc x∊R
i teraz nie wiem dokońca jak to narysować, jakie tu są przekształcenia
proszę o pomoc
2 mar 23:27
yeti:
generalnie jest tak ze to co przy X to albo wykres w prawo albo w lewo w tym przypadku +1 zatem
| | 2 | |
w lewo o 1 a wyraz wolny mamy +1 wiec do gory o 1 a rysujesz − |
| |
| | x2 | |
2 mar 23:38
I_love_PI: | | 2 | |
Yeti! to co mówisz to translacja o wektor, ale to byłaby prawda dla f(x)=1− |
| , a to |
| | (x+1)2 | |
nie jest ta sama funkcja, o którą pytam
2 mar 23:43
pigor: ... ,, otóż rysuj kolejno :
1. parabolę y=x
2
| | 2 | |
2. y= |
| i x≠0, wykres ma prostą x=0 (os Oy} jako asymptotę pionową, a oś Ox na lewo |
| | x2 | |
lub prawo od Oy jako asymptotę poziomą
| | 2 | |
3. przesuwasz wykres y= |
| o wektor [−1,0} , czyli o 1 na lewo i otrzymujesz wykres |
| | x2 | |
| | 2 | |
y= |
| z asymptotą pionowa x=−1 ; |
| | x2+1 | |
| | 2 | |
4. który odbijasz symetrycznie względem osi Ox i otrzymujesz wykres funkcji y=− |
| ; |
| | x2+1 | |
5. i na koniec, otrzymany wykres przesuwasz o wektor [0,1] , czyli o 1 do góry otrzymując
| | 2 | |
szukany wykres funkcji y= − |
| +1. ...  |
| | x2+1 | |
3 mar 00:17
I_love_PI: pigor to będziesz miał dwie asymptoty, prawda?
3 mar 00:19
I_love_PI: pigor, to nie działa
3 mar 00:24
3 mar 00:27
I_love_PI: wiem

, ale pochodnych jeszcze nie znam, rzecz w tym, że mam rysować przekaształcenie, po
przekształceniu, a kochana wolframalpha pokazuje finalny wynik, help me now pls
3 mar 00:36
I_love_PI: a rysując tak jak mówicie− spróbujcie sami− macie wtedy inny wynik
3 mar 00:37
pigor: ... , dlaczego nie działa , moim zdaniem działa
a po przesunięciach będziesz mieć 2 asymptoty y=1 i x=−1
a w x=0, masz y=−1 (na osi Oy) . ...
3 mar 00:43
pigor: ... orazi dziedzinę D=R\{−1} i Zw.=(−∞;1) .
3 mar 00:45
3 mar 00:50
pigor: .. faktycznie, pisze bzdety i idę spać, mianownik przecież nie zeruje się . ...
3 mar 01:05
I_love_PI: Dobranoc

jakby Ci coś przyszło do głowy, to pisz proszę
3 mar 01:07
I_love_PI: Dzień dobry wszystkim, czy może ktoś wyspany posiada pomysł? Ja próbuję nawet zrobić, że
|x|=x2, ale to raczej niezbyt poprawne, te dwa wyrażenia wspólne mają co najwyżej, to, że ich
wartości są nieujemne . . .
3 mar 11:14
I_love_PI: hej, ma ktoś pomysł, męczę się z tym już 3 dzień...
4 mar 11:39
zombi: | | 2 | |
A nie możesz po prostu machnąć tej hiperbolki |
| 'na oko' tak jak sie to robi przy |
| | x2+1 | |
hiperbolach ? Tzn. podstaw x=0,1,2,3 wiesz, że będzie zawsze dodatnia, więc nie ma problemu,
pózniej narysuj ją z minusikiem czyli 'utopimy' ją pod O
x. A wtedy zostaje nam podniesienie o
1 jednostkę w górę i mamy to co wolfram, tylko, że 'na oko'
4 mar 14:13
zombi: | | 2 | |
Tak samo jakbyś miał narysować |
| to też nie walniesz dokładnie jak wolfram. |
| | x | |
4 mar 14:13