wielomiany
dopest: Jaki wzór skróconego mnożenia został tutaj wykorzystany? Wytłumaczy ktoś?
( x² + x)⁴ − 1 = 0
[(x² + x)² −1] [ (x² +x)² + 1] = 0
[ x² +x) − 1][x² +x +1] *[ x⁴+ 2x³ + x² +1] = 0
[ x² + x −1] [ x² + x + 1] [ x⁴+ 2x³ + x² +1] = 0
x² + x −1 = 0 lub x² +x +1 = 0 lub x⁴+ 2x³ + x² +1 = 0
2 mar 22:52
uuu: zwykly podstawowy wzor na roznice kwadratow czyli
a2−b2=(a−b)(a+b)
2 mar 22:54
Saizou : na początku został zastosowany wzór a2−b2=(a−b)(a+b)
a=x2+x b=−1
2 mar 22:54
dopest: A jak z tego:
[(x² + x)² −1] [ (x² +x)² + 1] = 0
wyszło to:
[ x² +x) − 1][x² +x +1] *[ x⁴+ 2x³ + x² +1] = 0 ?
2 mar 22:57
uuu: zauwaz ze nawias jest wziety po prostu za liczbe bo jest to jakas liczba do kwadratu tyle ze
jest w nawiasie np (s2+x)2 −1 jest rozlozone na [ x² +x) − 1][x² +x +1] oczywiscie
kwadratu przy jedynce nie ma ale on nic nie zmienia mozna go do jedynki "dolozyc "
2 mar 22:57
uuu: a to [ x⁴+ 2x³ + x² +1] powstalo w wyniku wzoru (a+b)2=a2+2ab+b2 mozna to latwo sprawdzic
bo (a+b)2= (a+b)*(a+b) kazde p[rzez kazde i wyjdzie to samo
2 mar 22:59