Oblicz pole trapezu
oliwka552: Okrąg opisano na trapezie, którego wysokość jest równa 12. Półproste poprowadzone ze środka
okręgu i przechodzące przez wierzchołek górnej podstawy dzielą trapez na trzy przystające
figury. Oblicz pole trapezu.
2 mar 21:52
Janek191:
Dolna podstawa trapezu przechodzi przez środek okręgu opisanego na tym trapezie.
Te półproste podzieliły dany trapez na 3 trójkąty równoboczne o wysokościach
h = 12.
24 = a
√3
Pole trójkąta
P
Δ = 0,5 a*h = 0,5 *8
√3*12 = 48
√3
Pole trapezu
P = 3 *P
Δ = 3 * 48
√3 = 144
√3
===============================
2 mar 23:49