katy
kris: oblicz miare kąta ostrego L gdy
a)sin L=37o
wiem ze ma byc 53o ale niewiem jak to udowodnic
17 sie 15:40
Basia: Kris popraw treść zadania. sinα z całą pewnością ≠ 37 stopni.
17 sie 15:46
kris: tresc jest dobra sprawdzałem
17 sie 16:50
AS pik:
Niemożliwe!
A może ? , jest tak:
sinα= cos37o
wówczas: cos37o = cos( 90o − 53o) = sin53o => α= 53o
17 sie 18:09
Bogdan:
Dzień dobry.
kris − zapis
sinL = 37o jest bez sensu.
Po lewej stronie jest liczba, bo sin L jest liczbą, po prawej stronie jest miara kąta zapisana
w mierze stopniowej.
Ponadto: sinL ∊ <−1, 1>
Miałby sens zapis:
L = 37o.
17 sie 18:16
kris: dzieki
17 sie 19:46