Układ 5-4-3-1 - prawdopodobieństwo
miiio: Z 52 kart wybrano 13. Jaka jest szansa, że otrzymamy układ 5−4−3−1?
Odp. 24p
Czy ktoś może mi wytłumaczyć, o co chodzi?
2 mar 21:38
PW: A co to znaczy 5−4−3−1?
5 trefli, 4 kara, 3 kiery i 1 pik, czy kolory dowolne, byle w jednym z nich było 5 kart, w
innym 4, a następnych 3 i 1?
W pierwszej wersji
w drugiej ten wynik trzeba pomnożyć przez 4! (liczbę możliwych przestawień kolorów miejscami w
tej wyliczance 5−4−3−1)
3 mar 01:09
miiio: Układ 5 − 4 − 3 − 1 to taki, w którym jest jeden kolor (wszystko jedno, jaki) pięciokartowy,
drugi czterokartowy.
Nie rozumiem, dlaczego mnożymy przez 4!?
Mam też taki przykład z taką samą treścią, "że otrzymamy układ 5−3−3−2". Tutaj mnożymy przez
12. Dlaczego tak jest?
Prosiłbym o wyjaśnienie.
3 mar 20:16
PW: 4! to liczba sposobów przestawiania między sobą 4 kolorów. tak jak pisałem wyżej − wynik w
pierwszej wersji jest wyliczony dla jednej ustalonej kolejności kolorów (5 trefli, 4 kara, 3
kiery i 1 pik). Ponieważ te kolory możemy przestawiać na 4!=24 sposoby, więc możliwości jest
24 razy więcej.
Teraz przy układzie 5−3−3−2. Tak jak poprzednio możliwości wyboru 5 kart z jednego koloru jest
możliwości wyboru 3 kart z innego koloru jest
z jeszcze innego
i z ostatniego możliwości wyboru 2 kart jest
Przestawianie między sobą kolorów, z których wybieramy po 3 karty, nic nie zmienia − z jednego
wybieramy 3 i z drugiego 3, dlatego wśród 24 możliwych zamian kolorów między sobą widzimy 2!=2
zamiany nieistotne z punktu widzenia zadania (są to permutacje kolorów różniące się tylko
zamianą miejscami tych dwóch kolorów). Dlatego przy układzie 5−3−3−2 uznajemy za istotne tylko
zamian kolorów miejscami.
Uff, ciężko to wyrazić na piśmie, dlatego takie zadania są szczególnie trudne − nie tyle do
policzenia, co do wysłowienia.
3 mar 20:50
miiio: Bardzo dziękuję za pomoc.
Rzeczywiście nic z tego nie zrozumiałem, co napisałeś. Ale po kilka razy przeczytałem, już
ogarnąłem
4 mar 16:56