matematykaszkolna.pl
Zadanie z treścią - funkcja kwadratowa Magazynem: Właściciel dwóch fabryk F1 i F2 zatrudnia łącznie 86 osób. Wiadomo, że zarówno zbyt mała jak i zbyt duża liczba pracowników przynosi mniejsze zyski przedsiębiorcy. Niech funkcja f1(p) = −p2 +52p − 626 oraz f2(p) = 4p − 24 określają zysk (wyrażany w jednostkach pieniężnych), odpowiednio fabryki pierwszej i drugiej w zależności od p− liczby zatrudnionych tam pracowników. a) Jaka powinna być minimalna oraz maksymalna liczba zatrudnionych w fabryce F1, aby przynosiła ona zyski ? b) Jaka musi być minimalna liczba zatrudnionych w fabryce F2, aby przynosiła zysk? c) Na jakie dwie grupy powinno się podzielić ogół zatrudnionych, aby właściciel zakładu, nie zwalniając nikogu miał jak największy zysk liczony łącznie z obu fabryk?
2 mar 21:30
...: zacznij od delty
3 mar 13:36
Magazynem: Co z pkt b!?
3 mar 15:39
Ewa: Bardzo fajne zadanieemotkaJestem glupia z tego. Niestety nie moge ci pomoc
5 mar 19:15
Magazynem: http://www.matematyka.pl/164295.htm Tu znalazłam odpowiedź, ale czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi krok po kroku u mnie punkt c w linku punkt b Nie potrafię zrozumieć tego z p' i nie wiem dlaczego podstawione jest to tylko w jednym miejscu emotka
6 mar 18:53