wyznacz elementy zbioru A={x∊C: |x-4|-|x+3|≤2 i x<5}
Sztigar Bonko: wyznacz elementy zbioru A={x∊C: |x−4|−|x+3|≤2 i x<5}
dla x∊(−∞,−3)
5≤0
sprzecznośc, czyli rozwiązaniem jest zbiór pusty
dla x∊<−3,4)
x≥−1/2
x∊<−1/2,4)
oraz dla x∊<4,∞) <−−−−−−−− taki przedział jest w odpowiedzi, czy nie powinno być przypadkiem
x∊<4,5)? jesli nie, to dlaczego?
tak czy inaczej z tego warunku wychodzi: −9≤0
zatem x∊R
odpowiedzią jest część wspólna i tutaj tez rodzi się moje pytanie, jeżeli jedna rozpatrywanych
odpowiedzi która jest składową odpowiedzi ostatecznej a jest przedziałem pustym to jak możemy
wyciągnąc z niej i pozostałych jakąś część wspólną?
końcowa odpowiedź wg. autora zadania to x∊<−1/2,∞), ale całkowite, dlatego A={0,1,2,3,4}
z góry dziękuje za rozwianie wątpliwości : )
2 mar 21:25
Sztigar Bonko: podsumowując mam dwa pytania
co do tych fragmentów
1)
oraz dla x∊<4,∞) <−−−−−−−− taki przedział jest w odpowiedzi, czy nie powinno być przypadkiem
x∊<4,5)? jesli nie, to dlaczego?
2)
odpowiedzią jest część wspólna i tutaj tez rodzi się moje pytanie, jeżeli jedna rozpatrywanych
odpowiedzi która jest składową odpowiedzi ostatecznej a jest przedziałem pustym to jak możemy
wyciągnąc z niej i pozostałych jakąś część wspólną?
2 mar 21:26
krystek: jak x<5 to nie może być do nieskończoności
2 mar 21:31
krystek: Tego przedziału nie bierzesz pod uwagę , ponieważ nie ma rozwiązania.
2 mar 21:32
Sztigar Bonko: właśnie na moją logikę też tak mi się wydawało, że nie może być do nieskończoności tylko
ograniczony do 5 "otwartej", ale jasno napisali, żeby rozpatrywać do nieskończonosci, a
ponadto jest tam rozwiązanie x∊R...
2 mar 21:38
krystek: To coś nie tak z tym zadaniem w podręczniku , a może źle przepisałeś?
2 mar 21:43
Sztigar Bonko: pomyłka w zadaniu.
2 mar 21:48
Sztigar Bonko: a jak jest z tą częścią wspólną?
jeśli jedno rozwiązanie daje zbiór pusty, to nie bierzemy tego pod uwagę do części wspólnej
wszystkich rozwiązań?
czy po prostu odp. końcowa to też zbiór pusty?
2 mar 21:49
krystek: Nie bierzesz pod uwagę .
2 mar 21:51
Sztigar Bonko: ok, dzięki
2 mar 21:51