niewychodzi
**************: mAM taki problem
Oblicz wyrazy a15 i a103 ciagu arytmetycznego (an) w ktorym suma poczatkowych ich wyrazów
okreslona jest wzorem sn=3n2+5n
a mi wychodzi
a15 =750 a powinno być 92
a a103 powinno byc 620
17 sie 15:36
Basia:
a15 = S15−S14 = 3*152+5*15−(3*142+5*14) = 3*(152−142)+5(15−14) =
3*(15−14)(15+14)+5*1 = 3*1*29+5=87+5=92
analogicznie policz
a103=S103−S102
17 sie 15:44
Dariusswwe: S1= 3*12 = 8
S2= 3*22 = 22
S1= a1 = 8
a2= S2 − a1 = 14
a więc a1 = 8 a2= 14 czyli r = 6
myślę że dalej sobie poradzisz xD
17 sie 15:45
Dariusswwe: tam jest jeszcze + 5 xD
17 sie 15:46
Dariusswwe: S1= 3*1
2 + 5 = 8
S2= 3*2
2 + 5 = 17
S1= a1 = 8
a2= S2 − a1 = 9
a więc a1 = 8 a2= 9 czyli r = 1 myślę że dalej sobie poradzisz xD
sorki za błędy
17 sie 15:48
Dariusswwe: S1= 3*12 + 5 = 8
S2= 3*22 + 5*2 = 22
S1= a1 = 8
a2= S2 − a1 = 14
a więc a1 = 8 a2= 14 czyli r = 6 teraz na bank dobrze xD
17 sie 15:55