matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pytanie. Wielomiany
Pierwiastek:
zad. Rozwiąż równanie. a) x
5
−2x
3
+x=0 x( x
4
−2x
2
+1)=0 stosuje wzór skróconego mnożenia ( a
2
−2ab+b
2
= (a−b)
2
) x( x
2
−
)=0 Moje pytanie brzmi: Co powinno się znajdować pod znakiem zapytania ?
2 mar 21:00
rozi:
1
2 mar 21:01
krystek:
x(x
2
−1)
2
2 mar 21:01
Pierwiastek:
Dziękuję
2 mar 21:02